Sep 07, 2018 by yperion_graphic_if62ts5y

Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις  αποτελούν έναν όχι συχνό αλλά δυνητικά επικίνδυνο σύμβαμα στην διάρκεια ενός μαχητικού αθλήματος είτε αυτό συμβαίνει σε επίσημο αγώνα είτε στην διάρκεια μιας χαλαρής προπόνησης το οποίο μπορεί να ξεγελάσει και το έμπειρο μάτι ενός προπονητή ή  ενός ιατρού.

Οι κρανιοεγκεφαλικές  κακώσεις κυμαίνονται από την ήπια /μέτρια διάσειση έως και βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη αναπηρία ή και τον θάνατο του αθλητή. Η στατιστική ανάλυση γενικά  κακώσεων του κεντρικού νευρικού συστήματος που αφορούν τον εγκέφαλο αριθμούν  από  130 με 450 ανά 100,000 περιστατικά με ποσοστό που αναλογεί σε δραστηριότητες που αφορούν άθληση  από 3% ως 25%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμβαμάτων που βλέπουν την δημοσιότητα ανήκουν στον λεγόμενο οργανωμένο επαγγελματικό αθλητισμό. Δεν πρέπει όμως  να παραβλέπουμε και περιπτώσεις που εγκεφαλικά τραύματα  προκλήθηκαν σε μη ελεγχόμενες συνθήκες άσκησης ( πχ σκι) διότι έτσι υποτιμούμε την πραγματικότητα ενός φαινομένου με ενίοτε σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα.

Μηχανισμός πρόκλησης βλαβών στον εγκεφαλικό ιστό

Ο εγκέφαλος είναι ένα πολύτιμο εσωτερικό όργανο βασικό για την ζωή. Για τον λόγο αυτό   είναι προστατευμένο εντός του κρανίου.Εκτός του κρανίου ο εγκέφαλος περιβάλλεται και «κολυμπά» σε ένα ειδικής σύστασης υγρό που καλείται εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ή ΕΝΥ) μέρος της αποστολής του οποίου είναι η προστασία του εγκεφάλου. Το ΕΝΥ λειτουργεί απορροφώντας εστιασμένη ενέργεια από χτυπήματα στο κεφάλι η οποία χωρίς αυτό θα μεταφερόταν άμεσα μέσω του άκαμπτου οστού του κρανίου στην μαλακή μάζα του εγκεφάλου και μετατρέποντάς την σε ενέργεια που διαχέεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια ιστού.

Όταν ένα κρανίο, στάσιμο μεν, δυνάμενο να κινηθεί δε , δεχτεί πλήξη τότε η κυρίως   βλάβη αφορά στον εγκεφαλικό ιστό που βρίσκεται σε άμεση σχέση με το σημείο του κρανίου που δέχεται το χτύπημα. Όταν ένα κινούμενο κρανίο συγκρουστεί σε σταθερό εμπόδιο η μέγιστη βλάβη επικεντρώνεται στην περιοχή απέναντι από την περιοχή της πλήξης(https://www.youtube.com/watch?v=55u5Ivx31og).

Μεγάλη σημασία στην απορρόφηση της δύναμης παίζει η τάση των μυών του τραχήλου και του αυχένα. Όταν ο ασθενής έχει ‘ενεργοποιημένους’ μύες τότε η μάζα της κεφαλής πλησιάζει την μάζα του σώματος επομένως και η δύναμη που απαιτείται για να προκαλέσει βλάβη είναι σαφώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη δύναμη που χρειάζεται κανείς να ασκήσει σε κάποιον χωρίς αισθήσεις.

Εφαρμογή της γνώσης στους αθλητικούς χώρους

Στα αθλήματα επαφής ο αγώνας μπορεί να καταλήξει σε νοκ άουτ ή σε τεχνητό νοκ άουτ. Βάσει του παραπάνω γεγονότος ο αθλητής που βγαίνει πραγματικά νοκ άουτ και χάνει τις αισθήσεις του όρθιος από το χτύπημα του αντιπάλου ουσιαστικά δέχεται δύο δυνατά και δυνητικά επικίνδυνα χτυπήματα στο κεφάλι: το πρώτο την στιγμή του νοκ άουτ και το δεύτερο και συχνά χειρότερο (διότι δεν υπάρχει μυϊκός τόνος ,άρα προφύλαξη και απορρόφηση ενέργειας από το υπόλοιπο σώμα)όταν προσκρούει με το κεφάλι στο καναβάτσο.

Στην περίπτωση του τεχνητού νοκ άουτ ο αθλητής μπορεί να έχει τυπικά τις αισθήσεις του αλλά δεν είναι σε θέση να αμυνθεί έναντι ενός συχνά ‘μαινόμενου’ στην ένταση της στιγμής αντιπάλου που ‘τιμωρεί’ με ανεπάλληλα χτυπήματα κυρίως στο κεφάλι. Εκεί είναι στην διακριτική ικανότητα και εμπειρία διαιτητή και ιατρικού προσωπικού να σταματήσουν ή να συνεχίσουν τον αγώνα βάσει των ενδείξεων που έχουν για την ικανότητα ή μη  ενός αθλητή να αμυνθεί και του κινδύνου που διατρέχει για παροδική ή μόνιμη σωματική ή νοητική βλάβη.

Εγρήγορση επίσης οφείλει να υπάρχει εκτός επίσημων διοργανώσεων σε γυμναστήρια , σε χώρους προπόνησης  .Εδώ ελλοχεύει κίνδυνος ισοδύναμος με αυτός των αγώνων από την στιγμή που δεν λαμβάνονται τα τυπικά μέτρα προστασίας και η διάσπαση προσοχής των αθλούμενων και των προπονητών είναι αυξημένη λόγω του χαλαρού και ‘οικογενειακού ‘ κλίματος που επικρατεί συνήθως στην καθημερινότητα. Επιπλέον εδώ δεν υπάρχει άμεση ιατρική βοήθεια και η όποια ‘πρώτη ματιά’ είναι αυτή του προπονητή.

Tags: ,

Post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *