Sep 20, 2018 by yperion_graphic_if62ts5y

Στο πεδιο της αθλητικής ,αλλά όχι μόνο , δραστηριότητας του ανθρώπου που χρησιμοποιεί τα άνω άκρα (πάλη, κολύμβηση, βόλει , πυγμαχία, κωπηλασία. τένις) ειναι συνηθισμένο φαινόμενο οι τραυματισμοί της άρθρωσης του ώμου οι οποίες κυμαίνονται από επαναλαμβανόμενες μικρορήξεις μαλακών μορίων της περιοχής ως και πλήρη εξαρθρηματα της άρθρωσης του ώμου.

Τόσο στην περίπτωση του οξέος επείγοντος περιστατικού που αποτελεί  το εξάρθρημα του ώμου όσο και σε ηπιότερες  περιπτώσεις  τραυματισμού ειναι φρόνιμο ο αθλητής να επισκεφθεί  ορθοπαιδικό  προκειμένου να γίνει εκτιμηση της λειτουργικής κατασταση της άρθρωσης  και της βλάβης του πιθανόν υποκρύπτεται όταν εμφανίζει συμπτώματα από την άρθρωση τα οποία είτε εμμενουν με την πάροδο του χρόνου , είτε υποτροπιάζουν.

Συμπτώματα (υποκειμενικές παρατηρήσεις του αθλητή)όπως: αίσθηση  ‘μου βγαίνει ο ώμος και ξαναμπαίνει στην θέση του’, αίσθηση περιορισμού και άλγους στην ελεύθερη κίνηση του ώμου ιδιαίτερα σε κινησεις απαγωγής και έξω στροφής ειναι σημεία πιθανής αστάθειας  της άρθρωσης.

Ιστορικό εξαρθρηματος του ώμου , γενικότερης ελαστικότητας σε αρθρωσεις, υπερβολικής κινητικότητας  στις ακραίες  θέσεις που μπορεί μια άρθρωση να πάρει είναι στοιχεία που προδιαθέτουν σε ασταθεια της άρθρωσης με δομικά χαρακτηριστικά.

Σημεία (αντικειμενικές παρατηρήσεις  του προπονητή, του ιατρού ή του φυσιοθεραπευτή) όπως: μη σωστή διάταξη – χρήση της μυοκινητικής αλυσίδας που εκτελεί μια άσκηση (πχ ρίψη) με συμμετοχή του ώμου , μείωση στην απόδοση συγκεκριμένων  ασκήσεων με συμμετοχή του ώμου και παθολογική κινητικότητα όπως την αισθάνεται στα χέρια του ο φροντιστής του αθλητή [πχ αίσθηση κρεπισμού (crepitus)στην παθητική κίνηση του ώμου] αποτελούν ενδείξεις παραπομπής για περεταίρω διερεύνηση.

Ειναι πιστοποιημένο με έρευνες ότι ασθενεις , ιδιαιτερα έφηβοι, οι οποίοι εξαρθρωσαν τον ώμο τους έχουν αυξημένη πιθανότητα να τον εξαρθρώσουν πάλι1.Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και άνθρωποι με διαταραχές συνδετικου ιστού όπως συνδρομα : Ehlers-Danlos και  Marfan’s.2

Λιγότερο γνωστό αλλά εξίσου τεκμηριωμένο είναι και το γεγονός ότι  ο μηχανισμός που εμπλέκει το μικροτραύμα από υπερχρήση στο επίπεδο της άρθρωσης του ώμου συμβάλλει στην πολλών κατευθύνσεων ατραυματική αστάθεια του ώμου 3.

Από την πλευρά του ο ειδικός μπορεί να διορθωσει το πρόβλημα με ένα σωστό πρόγραμμα αποκατάστασης ή επιδιόρθωσης  των δυναμικών στοιχείων που συγκρατούν την άρθρωση  ( μυικό στοιχείο, ρήξεις του πετάλου των στροφέων του ώμου) όπου αυτο ειναι δυνατό ή  με επιδιόρθωση των στοιχείων που στατικά περιορίζουν την κίνηση της άρθρωσης στα φυσιολογικά επίπεδα (επιχείλος  χόνδρος ωμογλήνης, αρθρικός θύλακος, γληνοβραχιόνιοι σύνδεσμοι).

Η πλέον συνήθης μέθοδος χειρουργικής επέμβασης στην άρθρωση του ώμου για αποκατάσταση βλαβών στα μαλακά μόρια είναι η αρθροσκόπηση του ώμου. Σε αυτή μέσω μικρών οπών σε προκαθορισμένα σημεία γίνεται προσπέλαση στο σημείο  της βλάβης και στην συνέχεια με την χρήση ειδικών εργαλείων και υλικών γίνεται συρραφή ρήξεων όπου αυτό είναι δυνατό, επανακαθήλωση δομών όπως ο επιχείλιος χόνδρος της ωμογλήνης με χρήση μεταλλικών ή απορροφησιμων οστικών αγκυρών και ένα πλήθος από διαδικασίες που σκοπό έχουν να επαναφέρουν την λειτουργικότητα της άρθρωσης του ώμου σε φυσιολογικά επίπεδα .

Το πλεονέκτημα   της αρθροσκοπικής προσπέλασης είναι η ελάχιστη βλάβη που προκαλείται στους μυς που καλύπτουν την άρθρωση και επομένως η γρήγορη επούλωση του χειρουργικού τραύματος και η ταχύτερη επάνοδος του αθλητή στις προπονήσεις του.

Στην περίπτωση αστάθειας ώμου από μη τραυματική αιτιολογία και εφόσον η συντηρητική αντιμετώπιση αποτύχει υπάρχει ένα σύνολο επεμβάσεων που έχει σκοπό να περιορίσει την κινητικότητα της κεφαλής του βραχιονίου επί  της  ωμογλήνης  μεώνοντας στην ουσία τον όγκο της αρθρικής κάψας.

Επειδή ακριβώς πρόκειται για χειρουργείο μαλακών μορίων  και χειρουργείο ‘εξισορ-ρόπησης ‘ της δράσης των στατικών σταθεροποιητών του ώμου η αίσθηση της ‘τάσης’  της αρθρικής κάψας  και της τρισδιάστατης κινητικότητας του βραχιονίου είναι ουσιώδης  για το επιθυμητό αποτέλεσμα  και την πρόληψη επιπλοκών  όπως over tightening, υπεξαρθρηματα του βραχιονίου από την αντίθετη της αρχικής βλάβης πλευρά, μείωση στο εύρος κίνησης  του ώμου μετεγχειρητικά

Όποια και να είναι η χειρουργική επιλογή  ο αθλητής καλείται με υπομονή και επιμονή να ακολουθήσει ένα φυσιοθεραπευτικό  πρόγραμμα αποκατάστασης  το οποίο αναλόγως βλάβης και παρέμβασης ενδέχεται να έχει βαθος χρόνου που μπορεί να φτασει ως και έτος

Reference:

1.Br J Sports Med. 2016 Nov 10. pii: bjsports-2016-096895. doi: 10.1136/bjsports-2016-096895

Recurrence and return to play after shoulder instability events in young and adolescent athletes: a systematic review and meta-analysis.

Zaremski JL1, Galloza J2, Sepulveda F2, Vasilopoulos T1,3, Micheo W2, Herman DC1.

 

2.J Pediatr. 2017 Feb;181:261-266. doi: 10.1016/j.jpeds.2016.10.078. Epub 2016 Nov 28.

Musculoskeletal Conditions in a Pediatric Population with Ehlers-Danlos Syndrome.

Stern CM1, Pepin MJ2, Stoler JM3, Kramer DE1, Spencer SA4, Stein CJ5.

  1. Journal of Athletic Training 2000;35(3):278-285

Understanding Multidirectional Instability of the Shoulder

Frank A. Cordasco, MD Hospital for Special Surgery, New York, NY

Tags:

Post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *